عملیات Pre-Dip و Post-Dip در واقع نوعی ضدعفونی سرپستانکها بوده که با ترکیب ضدعفونی کننده مناسب صورت میپذیرد. جهت درک بهتر این دو مفهوم بهتر است با کنترل ورم پستان آشنا شوید.
روشهای کنترل ورم پستان
مهمترین اصل کنترل ورم پستان در گله گاو شیری پیشگیری از وقوع آن است. بهترین روش پیشگیری جلوگیری از برخورد عوامل بیماری زا با پستان در طول مراحل زیر است:
۱- قبل از شیردوشی
۲- در طول شیردوشی
۳- پس از شیردوشی
۴- فواصل بین شیردوشی
کاهش احتمال برخورد عوامل بیماری زا منجر به کاهش وقوع ورم پستان خواهد شد. رعایت اصول بهداشتی بهترین و مهمترین اصل پیشگیری است. بهداشت مجموع تمامی تلاشها جهت مدیریت محیط زندگی گاو جهت کاهش تعداد وقوع ورم پستان و کاهش برخورد عومل پاتوژن به پستان در طول دوره شیردهی و نیز دوره خشک محسوب میشود. بنابرین هدف نهایی کنترل ورم پستان جلوگیری از وقوع موارد جدید بیماری در گله است.
جهت مطالعه مقاله (دوره خشکی گاو شیری: تعریف، تغذیه و مدیریت) اینجا کلیک کنید
روشهای انتقال عوامل بیماریزا به پستان
انتقال برخی از عوامل بیماری زا به پستان به صورت روزمره در گله و حتی در بهترین شرایط بهداشتی اتفاق میافتد و جلوگیری کامل از انتقال آن غیر ممکن است. موارد زیادی از انتقال عوامل بیماری زا از در طول شیردوشی و از طرق زیر صورت میپذیرد:
۱- دست کارگران شیردوشی
۲- تجهیزات در تماس با پستان
۳- فنجانکهای پستانی
بیشترین عواملی که از این طریق منتقل میشوند شامل استافیلوکوکوس ائوروس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه و گونههای مایکوپلاسما هستند.
انتقال عوامل بیماری زا در بین دورههای شیردوشی از طریق موارد زیر منتقل میشوند:
۱- بستر و خاک آلوده
۲- برخورد پستان با پاهای عقبی حیوان
۳- حرکت دم و برخورد با پستان
۴- لیسیدن پستان توسط حیوان
۵- حشرات
۶- خیس کردن زیاد حیوان و رطوبت بالای بدن و مخصوصا پستان
بیشترین عواملی از در بین دورههای شیردوشی به پستان منتقل میشوند شامل کلیفرمها و استرپتوکوکوس هستند.
جهت مطالعه مقاله (مهمترین بیماریهای گاو شیری) کلیک کنید
عملیات Pre-Dip و Post-Dip
ضدعفونی پستان قبل از شیردوشی (Pre-Dip)
ضدعفونی پستان قبل از شیردوشی که به Pre-Dip شناخته میشود در موارد زیر کمک کننده است:
۱- کاهش انتشار عوامل بیماریزا و موارد ورم پستان
۲- کاهش تعداد میکروارگانیسمهایی که از طریق شیر به منبع نگهداری منتقل میشوند
عملیات آمادهسازی پستان جهت شیردوشی فواید دیگری نیز دارد:
۱- تحریک انتشار شیر
۲- افزایش سرعت شیردوشی
۳- اطمینان از دوشش حداکثری شیر پستان بدون آسیب به بافت پستان
اصول اولیه بهداشت شیردوشی اطمینان از پاکیزگی و خشک بودن سرپستانکها بوده که جهت جلوگیری از ورم پستان و تولید حداکثری مهم است. اگر پستان گاو وارد شده به شیردوشی فاقد آلودگیهای فیزیکی باشد مراحل زیر پیشنهاد میشود:
۱- دوشش اولیه از هر سرپستانک (Forestrip)
۲- ضدعفونی و Pre-Dip
۳- ۲۰ الی ۳۰ ثانیه صبر کنید
۴- خشک کردن سرپستانکها با دستمال کاغذی یا حوله مخصوص
با کاهش ورم پستانهای ناشی از عوامل عفونی واگیر مانند استافیلوکوکوس ائوروس و استرپتوکوکوس آگالاکتیه، نگرانیها در ارتباط با عوامل محیطی مانند استرپتوکوکوس اوربیس و کلیفرمها افزایش یافته است. این امر یکی از مهمترین علتهای استفاده از Pre-Dip در شیردوشی است.
تحقیقات نشان میدهد که عملیات Pre-Dip باعث:
۱- وقوع عفونتهای جدید ایجاد شده توسط عوامل محیطی مانند استرپتوکوک وکولیفرمها را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد
۲- کاهش چشم گیر ورم پستانهای بالینی
۳- کاهش چشمگیر ورم پستان ناشی از استافیلوکوکوس ائوروس
عملیات Post-Dip
انتقال عوامل ارگانیسم ورم پستان در طول شیردوشی غیر قابل اجتناب است. پس باید توجه داشته باشید که حتما عوامل بیماریزا پس از شیردوشی از روی پستان حذف گردد. فرو بردن سرپستانکها در محلول ضدعفونیکننده توسط کارگران آموزش دیده یکی مهمترین و موثرترین روشها جهت کاهش موارد ورم پستان جدید در گله تلقی میشود.
فرو بردن پستان در محلول ضدعفونی در مقایسه با اسپری پستان
ظروف حاوی ترکیبات ضدعفونی کننده جهت Dip سرپستانکها میتواند در موارد خاص منبعی برای آلودگیهای باکتریایی بوده و آلودگی را از یک گاو به گاو دیگر منتقل کند. از طرف دیگر اسپری در مقایسه با Dip زمان بیشتری میبرد. تا به امروز تنها عواملی که در ظروف ترکیبات ضدعفونی کننده یافت شده است گونههای سودوموناس و سراتیا بوده که هر دو به ندرت از ورم پستان جدا شدهاند. بنابراین استفاده از اسپری به جای Dip منطقی به نظر نمیرسد.
انواع Teat Dip
انواع متفاوتی از Dip وجود داشته اما به صورت عمومی محصولات به دو دسته ضدعفونیکنندهها و محصولات سدکننده تقسیم بندی میشوند. ضدعفونیکنندهها محصولات هستند که به شکل موثری جمعیت عوامل میکروبی را در انتهای شیردوشی به روی پستان کاهش میدهند. از طرف دیگر ماندگاری این ترکیبات بسیار محدود بوده و همچنین ماده فعال آن توسط ترکیبات شیر و همچنین ترکیبات آلی محیطی خنثی میگردد. این امر منجر شده تا تولیدکنندگان این ترکیبات با بهبود فرمولاسیون محصولات خود اثربخشی و ماندگاری ترکیبات خود را بهبود ببخشند. محصولات سد کننده در واقع مانعها فیزیکی از جنس لاتکس، آکریلیک و یا پلیمر بوده که به روی سرپستانکها قرار میگیرند و در فواصل بین شیردوشی از تماس آن با عوامل بیماریزا جلوگیری میکنند.
جهت خواندن مقاله لاتین مرتبط با Pre-Dip و Post-Dip اینجا کلیک کنید