آب، پر مصرفترین ترکیب توسط پرنده میباشد. تقریبا مصرف آب در پرنده دو برابر مصرف غذا است. کیفیت و ضدعفونی آب آشامیدنی طیور یکی از فاکتورهایی است که بر خلاف اهمیت بسیار بالای آن توجه کمی به آن شده که باعث ضررهای اقتصادی و بعضا خاموش در گله میگردد. کیفیت آب به طور کلی از دو جنبهی فیزیکی/شیمیایی و میکروبی قابل بررسی است. ضدعفونی سیستم آبرسانی بر خصوصیات میکروبیولوژیکی آب تاثیر گذار است.
جهت مطالعه مقاله خصوصیات آب مناسب برای طیور کلیک کنید
مراحل ضدعفونی سیستم آبرسانی طیور
۱- تخلیه آب منبع
منبع آب سالن پرورش دارای دو خروجی و یک ورودی است. ورودی آن به لوله ورودی آب و یک خروجی به شبکه لولههای سالن متصل است. یک خروجی دیگر جهت تخلیه منبع مورد استفاده قرار میگیرد. در این مرحله با استفاده از این خروجی تمامی آب موجود در منبع را تخلیه کنید. همچنین انتهای لولههای سیستم آبرسانی را باز کنید تا آب موجود در لولهها نیز تخلیه گردد.
۲- پاکسازی فیزیکی منبع آب
آلودگیهای فیزیکی مانند آلودگیهای آب ورودی و همچنین رشد جلبکها را باید به صورت فیزیکی برداشت کنید. در صورت عدم وجود سیستم RO یا سختیگیرهای معمول دیگر، رسوبات در منبع آب تشکیل که باید برداشت شوند. بسته به ظرفیت منبع، کارگر میتواند وارد منبع و یا با تجهیزات دیگر از بیرون اقدام به پاکسازی کند
۳- پر کردن آب منبع به میزان مورد نیاز
جهت اقدامات بعدی شامل ضدعفونی منبع و سیستم آبرسانی لازم است منبع را مجدد پر کنید. میزان آبی که باید در منبع قرار گیرد حجم لولهها به اضافه ۲۰ درصد است. حجم لولهها را میتوان از فرمول زیر محاسبه نمود:
حجم لولهها = (شعاع لوله)۲ * طول لولهها
۴- افزودن ضدعفونیکننده
پس از پر نمودن منبع به میزان لازم اقدام به افزودن ضدعفونیکننده به میزان مورد نیاز بر اساس دوز ذکر شده در لیبل تولیدکننده کنید. معمولا جهت ضدعفونی انتهای دوره در عدم حضور پرنده این دوز بین ۱ الی ۲ درصد برای ضدعفونیکنندههای اکسیدکننده (هیدروژن پراکسید و یا پراستیک اسید) میباشد.
۵- ورود محلول به سیستم آبرسانی
با باز کردن خروجی اول منبع آب، محلول را به سیستم لولهها وارد کنید. توجه داشته باشید که در صورت محاسبه صحیح حجم لولهها، حدود ۲۰ درصد حجم لولهها در منبع باقی میماند.
۶- اثرگذاری ضدعفونیکننده آب طیور
فرمولاسیونهای متفاوت ترکیبات ضدعفونی کننده دارای مدت زمان اثرگذاری متفاوتی هستند. باید توجه داشته باشید اگرچه سرعت اثر محلول مهم است اما اثربخشی بسیار مهمتر میباشد. مدت زمان اثربخشی باید به صورتی باشد که بعد از تخلیه سیستم تمامی بیوفیلم موجود در لولهها از بین رفته و از انتهای خط تخلیه گردد. ضدعفونی آب باید کاملا برای پرنده بیخطر و همچنین اثربخش باشد.
جهت مطالعه مقالهی بیوفیلم کلیک کنید
۷- تخلیه سیستم
در این مرحله با باز کردن انتهای لولهها اقدام به تخلیه محلول ضدعفونیکننده به همراه بیوفیلم و آلودگیها کنید.
۸- تست راندمان پاکسازی و ضدعفونی سیستم آبرسانی
حتما یک روش جهت بررسی راندمان اثرگذاری پاکسازی سیستم آبرسانی داشته باشید. در صورت استفاده از هیدروژن پراکسید و پراستیک اسید میتوانید از نوارهای تست سریع پراکسید استفاده کنید. به عنوان مثال در صورت اضافه کردن ppm۱۰۰۰ از محلول در منبع آب و در صورت از بین رفتن بیوفیلم موجود در سیستم آبرسانی باید همین میزان در انتهای سیستم اندازه گیری شود.
جهت مطالعهی بیشتر:
ده روش جایگزین جهت ضدعفونی سیستم آبرسانی سالن پرورش طیور